ekint embléma

A fővárosi közgyűlések video-formátumú internetes közvetítése és archiválása

álláspont 2005-01-18 | Eötvös Károly Intézet Fb Sharing

Képviselői indítvány terv a fővárosi közgyűlésekről video-formátumú internetes közvetítés és archiválás céljából.

"Tegnap éjjel elküldött elektronikus levelét - melyből az is kitűnik, hogy fővárosi közgyűlések "video-formátumú internetes közvetítés és archiválására" irányuló javaslatát a mai nap folyamán kívánja megtenni -, most reggel olvasom."

Tisztelt Intézet!

Soltész Attila vagyok, fővárosi képviselő. Egy egyéni képviselői indítványt szeretnék benyújtani január 18-án azzal a ezdeményezéssel, hogy készüljön a fővárosi közgyűlésekről video-formátumú internetes közvetítés és archiválás. Ehhez lenne szükségem nemzetközi és hazai szintű ajánlásokra, példákra, amivel megalapozhatom az indítványomat.

Kérem, amennyiben lehetséges, válaszoljanak levelemre, vagy keressenek

Előre is köszönöm!

Tisztelettel

Soltész Attila FIDESZ-MKDSZ frakció


Tisztelt Soltész Úr,

Tegnap éjjel elküldött elektronikus levelét - melyből az is kitűnik, hogy fővárosi közgyűlések "video-formátumú internetes közvetítés és archiválására" irányuló javaslatát a mai nap folyamán kívánja megtenni -, most reggel olvasom.

Ötletére, így nagy hirtelen, az alábbiak szerint válaszolok:

Sem a magyar, sem a nemzetközi törvényi szabályozásból, illetve az irányadó alkotmányos gyakorlatból az nem vezethető le, hogy jogi kötelezettség lenne arra nézve, hogy a közgyűléseken történteket az ön által javasolt módon (is) közzétegyék, illetőleg rögzítsék. Ebből persze nem következik, hogy javaslatának elfogadásának lenne bármilyen jogi természetű akadálya, vagy, hogy ilyen eljárásra ne találnánk példákat. Noha pontos adatokkal most em tudok szolgálni, a posztkommunista világban Észtországban éldául - tudtommal -, számos az önéhez hasonló közjogi újítást vezettek be a közelmúltban, és akadnak további példák.

Az indítvány érdemére térve, álláspontom az, hogy az Ön javaslatának megvalósítása a közgyűlés döntésének függvénye. Elfogadásának adatvédelmi akadálya - álláspontom szerint - nem lehet. Ugyanakkor az információszabadság érvényesülésének feltételeit - a tájékoztatás egy új médiumának megnyitásával - javítja.

Tisztelettel:

Dr.- Majtényi László
elnök

Eötvös Károly Intézet


Ps. Javaslatához az adatvédelmi biztosi gyakorlatból is talál néhány érvet. Felhívom például a figyelmét A kormányülések dokumentálásával, a dokumentumok megőrzésével és nyilvánosságával kapcsolatban lefolytatott adatvédelmi biztosi vizsgálat eredményeit összegző ajánlás (144/A/1999) szövegére, mely az adatvédelmi biztos honlapján elérhető és letölthető.

Legolvasottabb bejegyzések