ekint embléma

Majtényi László sokszínű könyve az információs szabadságokról

sajtó 2007-01-19 | Eötvös Károly Intézet Fb Sharing

Információs szabadság a jelenkori Magyarországon.

Történelmi korszakváltás generálta az egész adatvédelem információ-szabadság jogba kerülését, és most az olvasónak Majtényi László könyvéből is az az érzése lehet, hogy egy korszak véget ér. A mű temeti a rendszerváltást és mutatja, hogy sok olyan technikai újítás történt, ami az információs szabadságnak első generációját Magyarországon lassan más keretbe helyezi.

E szavakkal méltatta a volt ombudsman legújabb, az Információs szabadságok címmel megjelent könyvét Sólyom László államfő, aki jogtudósként vett részt a bemutatón. Mint kifejtette, kétszeresen is indokolt az összefoglaló mű, amely feldolgozza az utóbbi másfél évtized hozadékát. A köztársasági elnök azt is megemlítette, hogy szerinte a könyvben mindenki megtalálja a kedvére valót, az is, aki filozofálni akar, és az is, aki a gyakorlati kérdésekre kíváncsi.

Részben hasonlóan érvelt a bemutatón Szabó Máté Dániel, az információs jogok egyik szakértője, aki szerint a mű egy alkotmányjogi-filozófiai praktikus részt is tartalmaz, erős filozófiai töltettel. Szerinte kicsit olyan ez a könyv, mint amilyen adatvédelmi biztos annak idején Majtényi László volt. Ő ugyanis olyan értékrendet követett, amely az információszabadságból indult ki. A szerző a bemutatón a többi között azt emelte ki, hogy egyes véleményekkel ellentétben soha nem tette félre a pozitív jogot, és az adatvédelmi törvény minden szabályát az alapjogi, alkotmányos szabályok szellemében, fényében értelmezte. Szólt arról is, hogy a társadalmi háttér nélkül a jogintézmények öncélúvá válnak, az adatvédelem könnyen megy rossz irányba, ugyanakkor a társadalom sem érthető meg normái nélkül.

Markotay Csaba
Forrás: Népszava.hu 

Legolvasottabb bejegyzések