ekint embléma

A bírósági tárgyalások nyilvánosságáról

álláspont 2007-12-06 | Eötvös Károly Intézet Fb Sharing

Az igazságszolgáltatás ellenőrizhetősége végett szükség van az igazságügyi tájékoztatásról szóló törvény szabályozására.

Az Eötvös Károly Intézet évek óta szorgalmazza az igazságügyi tájékoztatás törvényi szabályozását, az alkotmányos követelményekhez és a kor elvárásaihoz igazítását.

A Fővárosi Ítélőtábla bírája egy a napokban tartott tárgyalásáról, jogszerűen eljárva, indoklás nélkül kitiltotta a hang- és képrögzítő eszközöket használó sajtót, és ez újra az igazságügyi tájékoztatás komoly zavaraira irányította a társadalom figyelmét. A tudósítások szerint a tanácsvezető bíró a nagy sajtóérdeklődésre számot tartó tárgyalásról nem csupán kitiltotta a kamerákat és a mikrofonokat, de nem engedte vissza a TV-seket még az ítélethirdetésre sem. A híradások arról is beszámoltak, hogy a tanácsvezető bíró nézete szerint az újságírók félreértik a sajtótörvényt és a tárgyalás nyilvánosságának a funkcióját.

Immanuel Kanttól Kossuth Lajosig sokan rámutatottak arra, hogy a minél szélesebb nyilvánosság jelentősége alapvető az igazságszolgáltatás alkotmányos működésében. A mai korban a nyilvános tárgyalásnak, az arról - akár tévékamerákkal - tudósításnak kellene lennie a főszabálynak. Ez nemcsak az igazságszolgáltatás ellenőrizhetőségének feltétele, hanem az információszabadságnak és a sajtószabadságnak is. A főszabály alóli kivételt - akár a zárt tárgyalás tartását, akár a kamerák kitiltását - törvényben kötötten kellene megindokolni. A kényelmetlenség vagy a bíróság kamerákkal szembeni ellenszenve nem indokolhatja a nyilvánosság korlátozását. Az adott tárgyalást ráadásul közszereplők közötti perben, közügyben tartották, így a felek személyiségi jogai a legkevésbé indokolhatták a tiltást.

A nyilvánosság indok nélküli korlátozása önkényes, ezért nem megengedhető.

A Magyar Köztársaság nevében ítélkező bíróságoknak - mint mindenkinek, aki a Magyar Köztársaság nevében hatalmat gyakorol - feladata elősegíteni a közvélemény gyors és pontos tájékoztatását. Ha a közvélemény a XXI. században televízión és rádión keresztül tájékozódik, erről nem lehet nem tudomást venni. Szükség van az igazságügyi tájékoztatásról szóló törvényre.


Budapest, 2007. december 6.

Eötvös Károly Intézet

Legolvasottabb bejegyzések