ekint embléma

Az Eötvös Károly Intézet újból megfogalmazza a pártok és kampányaik forrásainak jogállami követelményeiről szóló javaslatait

elemzés 2012-06-05 | Eötvös Károly Intézet Fb Sharing

Elfogadhatatlan a miniszterelnök javaslata, hogy a költségvetési kiigazítás részeként a választásokig már ne kapjanak állami támogatást a pártok.

A miniszterelnök a közelmúltban azzal a javaslattal állt elő, hogy a költségvetési kiigazítás részeként a választásokig hátralevő két évben már ne kapjanak állami támogatást a pártok. A kormányfő javaslata elfogadhatatlan, és nemcsak azért mert a Századvég és a Nézőpont Intézetek már ma is több támogatást kapnak, mint az ellenzéki politikai pártok és háttérintézményeik együttesen, hanem mert megvalósulása esetén az a hazai demokratikus politikai versengés alapjait ásná alá gyakorlatilag értékelhetetlen mértékű megtakarítás kedvéért.

Az Eötvös Károly Intézet 2006-ban kidolgozta a pártok gazdálkodásának alapelveiről és a kampányköltések forrásairól, valamint azok ellenőrizhetőségéről szóló javaslatait, majd a következő évben ötpárti tárgyalásokat kezdeményezett ugyanerről. Ezek a tárgyalások, akárcsak az utóbb a Transparency International Magyarország által kezdeményezettek, eredménytelenül értek véget. 

Mindazonáltal a miniszterelnöki javaslat után elérkezettnek látjuk az időt arra, hogy újból megfogalmazzuk álláspontunkat arról, hogy miként gyógyítható ez a demokráciát romboló fekély, amelynek egyrészt jelentős szerepe volt a Harmadik Köztársaság romlásában, és amelyet, amint látjuk, a “Nemzeti Együttműködés Rendszere” sem óhajt orvosolni.

Javaslataink  kiterjednek a pártok közfinanszírozásának kívánatos átalakítására, a kampánykiadások állami kiegészítésére, a magánadományok szabályozására, a pártfinanszírozás lehetséges forrásaira és adókedvezményeire, a cégadományok korlátozására, a kampánykiadások ellenőrzésére, a kormányzati hirdetések tilalmára valamint a méltányos és hatékony szankciórendszer kiépítésére.

A javaslatok az alábbi linkről letölthetőek.

Budapest, 2012. június 5.


Reformjavaslat: a pártok és kampányaik forrásai

Legolvasottabb bejegyzések