ekint embléma

Felhívás az alkotmányosság védelmében

álláspont 2010-10-29 | Eötvös Károly Intézet Fb Sharing

Az Országgyűlés előtt van az az alkotmánymódosítási javaslat, amely korlátozni kívánja az Alkotmánybíróság által felülvizsgálható törvények körét.

Pár napja az Országgyűlés előtt van az az alkotmánymódosítási javaslat, amely korlátozni kívánja az Alkotmánybíróság által felülvizsgálható törvények körét. Ha a javaslatot elfogadják, a hatályos alkotmányszöveg végérvényesen elszakad az alkotmányos jogállami értékrendtől. Csak akkor mondhatjuk, hogy valóban van alkotmányunk, ha az ki is kényszeríthető. Ha az alkotmánybíráskodást bizonyos tárgykörökben eltörlik, az ezekben a témákban az alkotmány kikényszeríthetőségét szünteti meg. Az alkotmány így többé nem funkcionálna a közhatalmat korlátok közé szorító és az egyének jogait garantáló alaptörvényként, szabályainak betartása kizárólag a kormányzat jószándékától függene.

Olyan nincs, hogy ez ellen semmit nem lehet tenni.  A képviselők még elutasíthatják a javaslat elfogadását, vagy akár az előterjesztője is visszavonhatja, ám erről meg kell őket győzni. A nép – értékelhető hányadban – mi magunk vagyunk, akár egyenként is. Nemcsak lehetőség, mindenkinek egyéni felelőssége is, hogy állást foglaljon az alkotmányosság lerombolásával szemben. Ki-ki vérmérséklete és lehetőségei szerint gondolja végig, mit tehet: különböző módokon élhet politikai szabadságjogaival. Jelenleg két tüntetés szerveződik, preferenciái szerint mindenki részt vehet az egyik vagy a másik demonstráción, vagy akár mindkettőn. Írhat blogbejegyzést, csatlakozhat valahol a tiltakozókhoz, levelet írhat a parlamenti képviselőknek, csinálhat magának alkotmánybírósági kitűzőt. Tegyen bármit, valamit!


Eötvös Károly Intézet
Magyar Helsinki Bizottság

Legolvasottabb bejegyzések