ekint embléma

Aamicus brief a Velencei Bizottságnak az Alaptörvény átmeneti rendelkezéseiről és a legfontosabb sarkalatos törvényekről

elemzés 2012-02-23 | Eötvös Károly Intézet Fb Sharing

A Velencei Bizottság elemzi a közelmúltban született számos sarkalatos törvényünket. Az EKINT amicus brief formájában segítik a Bizottság munkáját.

A Velencei Bizottság részben az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének Felügyelő Bizottsága, részben a Magyar Állam kérése alapján elemzi a közelmúltban született számos sarkalatos törvényünket. Alkotmányjogászok - köztük az Eötvös Károly Intézet munkatársai is - amicus brief formájában segítik a Bizottság munkáját.

Az elkészült amicus brief foglalkozik Magyarország Alaptörvényének Átmeneti Rendelkezéseivel, a családok védelméről szóló törvénnyel, a vallásszabadsággal és az állam és az egyházak viszonyűval, a média-szabadsággal, az országgyűlési képviselők választásáról szóló törvénnyel, az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvénnyel, a nemzetiségek jogairól szóló törvénnyel, az alkotmánybírósági törvénnyel, valamint az igazságszolgáltatási rendszerrel és az ügyészséggel.

A vélemény elkészítésében az Eötvös Károly Intézet részéről Majtényi László, az intézet elnöke és Somody Bernadette, az intézet külső szakértője vett részt. A vélemény hivatkozik az átmeneti rendelkezésekről szóló fiktív alkotmánybírósági indítványunkra.

Az eredeti, angol nyelvű dokumentum innen tölthető le.

A magyar fordítás: Amicus brief a sarkalatos törvényekről

Legolvasottabb bejegyzések