ekint embléma

Az EKINT álláspontja a hatodik alaptörvény-módosítás nyilvános megvitatásáról

álláspont 2016-04-08 | Eötvös Károly Intézet Fb Sharing

Az EKINT felkéri az ellenzéki pártokat, hogy a hatodik alaptörvény-módosítás tervezetét kössék érdemi szakmai és társadalmi vitához.

Az MTI híradása szerint a Honvédelmi Minisztérium péntekre ötpárti egyeztetésre hívja a frakcióvezetőket a terrorveszélyhelyzetről szóló alaptörvény-módosítás ügyében. A frakcióvezetők a hírek szerint megkapták a normaszöveg tervezetét is – de a nyilvánosság nem ismerheti meg.

A kormányzat idén januárban is jogellenes és abszurd módon „titkosította” az Alaptörvény, illetve a honvédelmi törvény kapcsolódó módosításának tervezett szövegét, amit a tervezetről egyeztető parlamenti pártok is csak titoktartás terhe mellett ismerhettek meg, hivatalosan pedig a mai napig sem hozták nyilvánosságra. Az Alaptörvény módosítása nem a kormányzat, és még csak nem is a parlamenti pártok belügye. Éppen ellenkezőleg: ez az a jogszabály, amelyet csak a legszélesebb társadalmi és szakmai vitát követően szabad módosítani.

Az alaptörvény-módosítási tervezet eltitkolásával a kormányzat a demokratikus alapelveket, az észérveken alapuló vita lehetőségét vonja kétségbe.

Felkérjük az ellenzéki pártokat, hogy a részvételt a tervezetek vitájában és megszavazásában kössék a terrorveszélyhelyzet-szabályozás érdemi szakmai és társadalmi vitájához. Ennek előfeltétele, hogy a kormány tegye nyilvánossá a tényleges magyarországi terrorfenyegetettségre vonatkozó, nyilvánosságra hozható információkat és a tervezett jogi válaszokat.

Ha valamelyik ellenzéki párt illetve politikus akár a mai napon, akár a jövőben a pártközi egyeztetések előfeltételeként nem ragaszkodik a terrorfenyegetésre adott válasz nyilvános megvitatásához, osztozik a kormánypártok alkotmányos felelősségében.

Legolvasottabb bejegyzések