ekint embléma

Civil szervezetek fordultak az országos rendőr-főkapitányhoz a rendőrség romákat zaklató bírságolási gyakorlata miatt

álláspont 2014-07-18 | Eötvös Károly Intézet Fb Sharing

Civil-rendőr munkacsoport megalakulását kérik a civil szervezetek az országos rendőr-főkapitánytól.

Arra kérik Papp Károlyt, hogy az ORFK a szakmai párbeszéd elindítása és a helyzet javítása érdekében támogassa egy civil-rendőr munkacsoport megalakulását. A levél aláírói – a TASZ, a Helsinki Bizottság, a NEKI, az Ide tartozunk! Roma Közösségi Hálózat, az EKINT, valamint a Roma Sajtóközpont – az elmúlt években azt tapasztalták, hogy a rendőrök a roma embereket kiemelkedő arányban büntetik tipikusan kisebb fokú közlekedési szabálysértésekért. Sok esetben a cigánytelepek „bejárata” a rendszeresített bírságolási helyszín – írják a levélben –, ahol a rendőrök rendszerint olyan kihágásokért bírságolnak, melyekért nem romákat nem szoktak.

A civilek szerint, még ha a jogszabályok szigorú értelmezése alapján az esetek jó részében van is jogalapja a bírságolásnak, az etnikai aránytalanság miatt ez a gyakorlat akkor is jogellenes. Sérti ugyanis az egyenlő bánásmód követelményét, ha a rendőrség egyesekkel szemben eljár, míg másokkal szemben nem, méghozzá etnikai hovatartozásuk alapján.

Mindezt a szaknyelv etnikai profilalkotásnak hívja, több nemzetközi emberi jogi szervezet szerint diszkriminatív, jogellenes gyakorlat, ráadásul még csak nem is teszi hatékonyabbá a bűnüldözést.  

A gyakorlat jogellenességén túl a bírságok mértéke is sokszor erősen túlzónak tűnik, prevenciós hatása pedig egyáltalán nincs – áll a levélben. A sokszor sorozatosan megbüntetett mélyszegénységben élők az utolsó pénzüket is a bírság kifizetésére költik, így azonban a bicikli felszerelésére már nem futja, és a kör kezdődik elölről. Akik sem kifizetni nem tudják, sem közérdekű munkában ledolgozni nincs lehetőségük a bírságokat, azoknak a bíróság rendszerint elzárássá változtatja a pénzbüntetésüket. A börtön- és az adminisztratív költségek pedig összességében nagy terhet rónak az államháztartásra.

A jogvédők tisztában vannak vele, hogy a rendőrség nem gyűjt etnikai adatokat, a helyi gyakorlatban ugyanakkor nyilvánvalóan jelen van a megkülönböztető bánásmód, melyet nem jogszabályi változással, hanem a rendőrség vezetőinek közvetlen beavatkozásával volna mód megváltoztatni.

Ezért a levél aláírói arra kérik az országos rendőrfőkapitányt, hogy támogassa egy civil-rendőr munkacsoport létrejöttét, amely a szakmai párbeszéd és közös munka révén elősegítené az egyenlő bánásmód elvét tiszteletben tartó bírságolási gyakorlat megszilárdulását. Emellett a munkacsoportban – a szabálysértésekre vonatkozó jogszabályok kapcsán – közös ajánlások megfogalmazását is tervezik a civilek a jogalkotó felé.

A levelet szintén aláíró Roma Sajtóközpont az elmúlt hónapokban több mint félszáz településen 140 esetet dolgozott fel – a legkirívóbb bírságokról az Index olvasói szavazhattak, akik az egy piliscsabai roma fiatal által elejtett/eldobott papír zsebkendő miatt kiszabott 50 ezer forintos büntetést találták a legabszurdabbnak. Az ügyben eljáró Budaörsi Rendőrkapitányság múlt héten megkapta az RSK Aranysárhányó-díját.

A civil szervezetek levele erről a linkről tölthető le.

Legolvasottabb bejegyzések