ekint embléma

Cikkírópályázatot hirdet az EKINT és a MÚOSZ

hírek 2015-11-27 | Eötvös Károly Intézet Fb Sharing

Miért lenne jó az egyetemi ombudsman? – Cikkíró pályázatot hirdet az Eötvös Károly Intézet és a Magyar Újságírók Szövetsége.

Az Eötvös Károly Intézet és a Magyar Újságírók Országos Szövetsége cikkíró pályázatot hirdet felsőoktatási hallgatók részére. Olyan, az egyetemi közéletet befolyásoló, általános problémákról várunk cikkeket vagy rövid videókat, amelyek megoldásában segítséget jelenthetne egyetemi ombudsman működése az adott egyetemen. Elsősorban nem konkrét és egyedi, hanem általános és sok embert érintőproblémák bemutatását várjuk. Az egyetemi ombudsmanról az EKINT Egyetemi Demokrácia nevű blogján olvashatóak további információk.

A beérkezett pályaművek közül a legjobbakat megjelentetjük az Intézet Egyetemi Demokrácia blogján, a legjobb három cikk szerzője pedig pénzjutalomban részesül:

1. helyezett: 30 000 forint
2. helyezett: 20 000 forint
3. helyezett: 10 000 forint

Videó különdíj: 20 000 forint

Legfeljebb 7 000karakteres írásműveket és legfeljebb 3 perc hosszúságú, YouTube-ra feltöltött videókat várunk. A pályázatokat az info@ekint.org címen 2016. január 31-ig fogadjuk. A pályaműveket 2016. február végéig értékeli a szakmai zsűri.

Az alábbi témakörök gondolatébresztő, javasolt témák, ezen felül is várjuk az egyetemi közéletet meghatározó ügyekről szóló írásokat és videókat:

  • Hallgatókat a hallgatói jogviszonyukkal kapcsolatban jogsérelem ér.
  • Az egyetemen átalakítják a hallgatókat érintő szabályzatokat, vizsgarendet stb., azonban senki sem kérdezi meg erről a hallgatók véleményét.
  • A hallgatói önkormányzat tisztségviselőit nem veszi komolyan az egyetem vezetése, akadályozzák  a HÖK megfelelő működését, a HÖK-ös tisztségviselőket retorziókkal fenyegetik.
  • A hallgatói önkormányzat ülései nem nyilvánosak, nem átlátható a szervezet működése, pénzügyei.
  • Az oktatók az órákon pártpolitikai véleményt nyilvánítanak.
  • Hallgatókat, miután többször politikai vitába keveredtek oktatójukkal, retorzió ért vagy retorziótól tartanak.
  • Oktatók rendszeresen rasszista, antiszemita, homofób vagy szexista megjegyzéseket, vagy szexuális utalásokat, ajánlatokat tesznek a diákoknak.
  • Bármilyen diszkrimináció (például faji, nemi, szexuális irányultságon vagy fogyatékosságon alapuló), emberi méltóságot, szólásszabadságot, egyetemi szervezetek (beleértve a HÖK-öt is) működését sértő intézkedés vagy mulasztás.

Az EKINT az egyetemi ombudsman intézményének történetéről, lehetséges jogosítványairól, külföldi mintáiról szóló jogi, de közérthető elemzéseket is vár. Javasoljuk az EKINT Egyetemi Demokrácia blogján megjelent külföldi példák tanulmányozását.

Legolvasottabb bejegyzések