ekint embléma

Az Eötvös Károly Intézet a pedagógusokért

álláspont 2015-12-08 | Eötvös Károly Intézet Fb Sharing

Közérdekű adatkérést tartalmazó levél-minta a pedagógusok önértékelésével kapcsolatban

Az Eötvös Károly Intézet november 9-én nyilvánosságra hozott elemzése adatvédelmi szempontból értékeli a közoktatás „minőségbiztosításának” új rendjét, amely alapján a pedagógusokat és az intézményvezetőket rendszeres egyéni és csoportos önértékelésre kötelezik és eredményeit az Oktatási Hivatal központi adatbázisában tárolják majd. A szabályok az ország valamennyi pedagógusának rendszeresen frissülő profiljait tartalmazó új központi adatbázist hoznak létre, amelynek céljairól és az adatkezelés korlátairól az erről szóló jogszabályok alig mondanak valamit. A homályban hagyott szabályozás alapján törvénysértő módon zajló rendszeres központi ellenőrzés és maga az adatbázis a pedagógusok alkotmányos jogainak sérelmét okozza.

Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet az alábbi közérdekű adatkérést tartalmazó levél-mintával szeretné segíteni az önérzetes és jogtudatos pedagógusok jogérvényesítő lehetőségeit. A levél természetesen az azt elküldő pedagógus személyes döntésével módosítható, átírható, és akár személyazonosításra alkalmas módon aláírva, vagy azonosításra alkalmatlan módon is elküldhető. A levél elküldésével kapcsolatos esetleges kockázatokat a levél elküldőjének kell mérlegelnie, de tudnia kell, hogy őt emiatt jogszerűen semmilyen hátrány nem érheti.

Az információszabadság mindenkit megillető alapvető jog. A levelet ezért, értelemszerűen átírva, azok is elküldhetik, akik maguk nem pedagógusok.

Az Oktatási Hivatal elektronikus levélcíme: info@oh.gov.hu

Az Oktatási Hivatal az adatkérés teljesítésének feltételeként jogszerűen kérheti az igénylő nevét, ennek indokára viszont vissza lehet kérdezni.

Majtényi László

elnök

A közérdekű adatkérést tartalmazó levél-mintát erről a linkről töltheti le.

Legolvasottabb bejegyzések