ekint embléma

Szeretnénk boldog rektorokat látni! A konzisztóriumok jogkörei alaptörvény-ellenesek

álláspont 2016-11-28 | Eötvös Károly Intézet Fb Sharing

Az EKINT álláspontját megerősítette az alapvető jogok biztosának napokban közzétett jelentése

Az Eötvös Károly Intézet „Egyetemi Polgárok” programja keretében szinte napra pontosan egy éve, 2015. november 27-én fordult beadványában Székely Lászlóhoz, az alapvető jogok biztosához, hogy kezdeményezze az egyetemi konzisztóriumi rendszer alkotmánybírósági felülvizsgálatát.

Az EKINT az ombudsmanhoz intézett beadványában és annak benyújtását megelőzően közzétett elemzésében is rámutatott, hogy a konzisztóriumok létrehozása alkotmányellenes, amely nem csak az egyetemi autonómia elvét sérti, de az Alaptörvény szövegét is. Az egyetemeket mint a tudományos élet alapintézményeit autonómia és önkormányzatiság illeti meg, amivel nem egyeztethető össze a túlnyomórészt a kormányzat által kinevezett tagokból álló konzisztórium törvényben meghatározott részvétele a döntéshozatalban. A költségvetés és a kutatási-fejlesztési innovációs stratégia elfogadásának konzisztóriumi jóváhagyáshoz kötése olyan beavatkozás az egyetemi autonómiába, amely alapvető alkotmányos elveket és az Alaptörvényt is sérti. 

Az EKINT álláspontját megerősítette az alapvető jogok biztosának napokban közzétett jelentése, amely szerint alkotmányos visszásságot okoz a konzisztórium előzetes egyetértési joga az egyetemi kutatási-fejlesztési innovációs stratégia és a fenntartó által meghatározott keretek közötti költségvetés meghatározására. 

Az ombudsman az EKINT által javasolt alkotmánybírósági felülvizsgálat kezdeményezéséig ugyan nem ment el, de felszólította az emberi erőforrások miniszterét, hogy fontolja meg a konzisztóriumokat bevezető felsőoktatási törvény alkotmányos követelményeknek megfelelő módosítását.

A felsőoktatási intézményrendszer hatékony, gazdaságos működtetése jelentős össztársadalmi érdek, legitim jogalkotói cél, amennyiben a cél eléréséhez használt eszközök megfelelnek az alkotmányos követelményeknek. Meggyőződésünk, hogy a jogállami szempontból is makulátlan szabályozási modellt csak több szakma képviselőinek egyeztetése útján találhatjuk meg. Ennek érdekében az EKINT olyan vitafórum megrendezését tervezi a közeljövőben, amelynek keretében az egyetemi vezetők és az egyetemi polgárság képviselői mellett alkotmányjogászok, oktatás-közgazdászok, szociológusok vitathatnák meg, mik lehetnek a felsőoktatás hatékony működésének jogállami szempontoknak is megfelelő biztosítékai.


Eötvös Károly Intézet

2016. november 28.


A közlemény az alábbi linken is letölthető:

Szeretnénk boldog rektorokat látni! A konzisztóriumok jogkörei alaptörvény-ellenesek

(Kép forrása: MTI)

                                                                                                                                                 

Legolvasottabb bejegyzések