ekint embléma

Foglalkozzon a szakgimnáziumi érettségivel az ombudsman!

elemzés 2017-02-23 | Eötvös Károly Intézet Fb Sharing

A TASZ és az EKINT közös szakmai állásfoglalásban hívja fel az ombudsman figyelmét a szakgimnáziumi érettségi alkotmányos visszásságaira.

A szakgimnáziumi érettségi követelményei és feltételei idén először jelentősen eltérnek a gimnáziumi érettségiétől. A szakgimnáziumi tanulók az ötödik vizsgatárgyat már nem szabadon választhatják, hanem kötelező a szakmai vizsgatárgyból érettségizniük. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet (EKINT) közös szakmai állásfoglalásában hívja fel az ombudsman figyelmét a szakgimnáziumi érettségi alkotmányos visszásságainak feltárásához nélkülözhetetlen szempontokra. Már eddig is több ezer érintett tanuló tiltakozott a lehetőségeiket szűkítő, érettségi felkészülésüket kiszámíthatatlanná tevő változások ellen: az érintettek képviseletében a Civil Közoktatási Platform (CKP) is az ombudsmanhoz fordult. A TASZ és az EKINT szakmai álláspontjával a CKP beadványát kívánja alapjogi érvekkel támogatni.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és az Eötvös Károly Intézet az alábbi levélben fordult az ombudsmanhoz:

Tisztelt Alapjogi Biztos Úr!

2017 januárjában beadvánnyal fordult Önhöz a Civil Közoktatási Platform (ügyszám: AJB-1147/2017), amelyben a 2017-es érettségi, különösen a szakgimnáziumi érettségi szabályozását, illetve az új szabályok bevezetésének módját sérelmezte. Álláspontunk szerint a beadványozó olyan alkotmányos visszásságokra hívja fel a figyelmet, amelyek megfelelő orvoslása nélkül több tízezer érettségiző alapjogai szenvedhetnek sérelmet. Az alábbiakban az e beadványban foglaltakat támogatva foglaljuk össze szakmai álláspontunkat arról, hogy hol húzódnak a törvényhozás és a kormányzat oktatáspolitika alakítására vonatkozó szabadságának alkotmányos korlátai.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és az Eötvös Károly Intézet (EKINT) mellékelten megküldött szakmai álláspontjában részletesen kifejtjük érveinket.

Üdvözlettel,

                Dr. Szabó Máté Dániel                                            Dr. Majtényi László

     szakmai igazgató                                                              elnök

              TASZ                                                                        EKINT


                            Mráz Attila                                                 Dr. Somody Bernadette

          programvezető                                                          igazgató

   Tanszabadság Program                                                    EKINT

    TASZ                                                                     


A TASZ és az EKINT szakmai állásfoglalása az alábbi linkről tölthető le:

TASZ - EKINT - Szakmai állásfoglalásfoglalás a szakgimnáziumi érettségivel kapcsolatban

(Kép forrása: Index, MTI)

Legolvasottabb bejegyzések