ekint embléma

Segédlet jelentések értelmezéséhez

álláspont 2017-03-10 | Eötvös Károly Intézet Fb Sharing

Az Eötvös Károly Intézet közleménye az Origo számháborújáról.

Úgy tűnik, bizonyos körökben mostanában egyre kevésbé divat a források ellenőrzése. A kormányzati retorikát egyre magasabb szinten elsajátító Origo hírportál az elmúlt héten folyamatosan igyekezett leleplezni az Eötvös Károly Intézet pénzügyeit. Ez a vagdalkozás azonban minden bizonnyal annyira lekötötte az erőforrásaikat, hogy már nem maradt energiájuk ellenőrizni, mennyi valóságalapja van az általuk hangosan hirdetett információknak.

Mi szerepel a közhasznúsági jelentésben?
Az Eötvös Károly Intézet közhasznúsági jelentéseiben, a törvényi előírásoknak megfelelően, minden évben közzéteszi, milyen támogatásokkal járul hozzá egy-egy alapítvány vagy szervezet – köztük az Open Society Institute – az intézet működéséhez vagy egyes projektekhez. Az Origo újságíróit valószínűleg megzavarta, hogy léteznek olyan projektek, amelyek több évig tartanak. Ez esetben a több évre szánt keretösszeg és a tárgyévben folyósított – azaz az intézethez valóban eljuttatott – összeg is olvasható a jelentésekben, sőt, rögtön nem is egyben, hanem az évek számától függően több jelentésben is. Ezeket a számokat az Origo lelkesen összeadta, tehát bizonyos összegeket többször is beszámított a végeredménybe, pedig józan ésszel könnyen belátható, hogy ez összeadási hiba.

Összeadás
Az Origo fenti, téves módszertana hangzatos eredményeket produkál, a valóság azonban ennél sokkal szerényebb. Az EKINT részére 2008-2015 között az Open Society Institute az alábbi támogatási összegeket folyósította:

2008
0 Ft

2009
6 168 eFt

2010
19 346 eFt

2011
29 801 eFt
amelyből 22 611 eFt-ot inkubátor program keretében a Mérték Médiaelemző Műhely használt fel
2012
30 624 eFt
amelyből 22 532 eFt-ot inkubátor program keretében a Mérték Médiaelemző Műhely használt fel
2013
7 870 eFt

2014
0 Ft

2015
15 014 eFt

A számháború jelentőségéről
Mindamellett, hogy az Eötvös Károly Intézet bármikor szívesen segít hasonló feladatok megoldásában, megjegyeznénk, az EKINT nemhogy nem titkolta, de mindig is büszkén vállalta, hogy 2003-ban a Soros Alapítvány hozta létre, és támogatói között szerepel többek között az Open Society Institute is. Nem túl meglepő fordulat az sem, hogy a liberális jogállami értékek érvényesüléséért dolgozó intézetet egy liberális értékeket képviselő alapítvány támogatja, és abban is nehéz lenne kivetnivalót találni, ha ezt a jelenleginél nagyobb összeggel tenné. Az, hogy mindez egyáltalán hírértékkel bír, többet árul el a kormányközeli média és a civil szervezeteket ellenségnek kikiáltó propaganda működéséről, mint az Eötvös Károly Intézetről. Ezért ezúton is szeretnénk jelezni, egy személy vagy egy alapítvány által nyújtott támogatás semmilyen módon nem jogosít fel arra, hogy a támogató beleszóljon a támogatott szervezet működésébe és munkájába, még ha ez kormányzati körökben szokássá is vált.

Mindezek után nyitva marad az a kérdés, kit vagy mit is leplezett le az Origo valójában?

Eötvös Károly Intézet
2017. március 10.

(Kép forrása: futurecentre.eu)

Legolvasottabb bejegyzések