ekint embléma

A CEU ellehetetlenítéséről

álláspont 2017-03-30 | Eötvös Károly Intézet Fb Sharing

Az EKINT állásfoglalása a "lex CEU"-val kapcsolatban.

Az egyetemi autonómia a tizenharmadik század óta az európai alapértékek egyike, mely a korábbi Alkotmány és a jelenleg hatályos Alaptörvény értelmében is alkotmányos védelmet élvez. Az egyetemek független tudományos műhelyek, autonóm létezésük ma minden civilizált emberi közösség elemi érdeke. A CEU a legtöbb szakmai lista szerint Magyarország, de talán Kelet-Európa legjobb egyeteme, értékteremtő szerepe Magyarország számára alig felbecsülhető.

A kedd éjjel nyilvánosságra hozott törvényjavaslata alapján a magyar kormány olyan feltételhez kötné az EU-n kívüli országok egyetemeinek itthoni működését, amely alapján a CEU magyarországi működése ellehetetlenülne. Minden jel arra utal, hogy a kormány a vele szemben kritikus civilek vegzálása mellett most éppen az első számú közellenségnek kikiáltott Soros György által alapított egyetem elüldözésével kívánja tovább szítani az idegenellenességet és látványossá tenni az európai szellem ellen vívott bizarr „szabadságharcát”. A kormány előszeretettel hivatkozik nemzeti, nemzetgazdasági érdekekre felsőoktatási és más autonómiákat korlátozó döntéseinél. Ennek a világszínvonalú szellemi műhelynek Magyarországról elűzésére tett kísérlet olyan primitív támadás a tanítás és a tudomány szabadsága ellen, amely egyúttal a magyar nemzet és nemzetgazdaság érdekeit is sérti.

Szeretett Budapestünk története során sok évtizeden át nem csupán rajta volt Európa tudományos és kulturális térképén, de tekintélyes pozíciókat is élvezett. Ha a CEU elüldözésére indított akció sikeres lesz, ez részévé válik annak a folyamatnak, amely Budapest nemzetközi és európai regionális jelentőségének folyamatos hanyatlásaként írható le.

Legolvasottabb bejegyzések