ekint embléma

Ez a zsarnokság logikája

sajtó 2017-04-12 | Eötvös Károly Intézet Fb Sharing

Somody Bernadette (EKINT), Pardavi Márta (Magyar Helsinki Bizottság) és Kapronczay Stefánia (TASZ) közös interjúja az Index.hu-n.

"Megígérték, és most meg is lépik: a kormány egy új törvénnyel lehetetlen helyzetbe hozná a kritikus civil szervezeteket, pusztán mert azokat külföldről is finanszírozzák. A leginkább a célkeresztben lévő szervezetek közül háromnak a vezetőjével beszélgettünk az új helyzetről: Somody Bernadette az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet (EKINT) igazgatója, Pardavi Márta a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke, Kapronczay Stefánia a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ügyvezetője."

"A civilek a társadalom részei. Nem a polgároktól elkülönülő, hanem a polgárok tevékenységeinek, az alapjogaik gyakorlásának praktikus szervezeti keretet kínáló szereplők, például hogy a polgárok elmondhassák a véleményüket, hogy jótékony közösségi munkát végezhessenek."

- mondta Somody Bernadette, az EKINT igazgatója.

A készülő civil törvény tervezetével kapcsolatban kiemelte: "szó sincs róla, hogy ne akarnánk átláthatóan működni. Fontos, hogy ha adott véleményt képviselünk, megtudható legyen, hogy mi a pénzügyi hátterünk. De az már ma is maradéktalanul megismerhető.

Ami ellen felszólalunk, az a megbélyegzés,

hogy külön regisztrálni kelljen, és hogy aki ennek nem tesz eleget, azt ezért megszüntessék." Ez a törvény azt jelentené - tette hozzá - mintha ahhoz hasonlóan, hogy a civil szervezetek évek óta publikálják pénzügyi adataikat

"mindenki, aki valaha nyilvánossá tett magáról valamilyen személyes információt, arra lesz kötelezve, hogy amit elmondott, azt kitűzze a ruhájára és hordja. Úgy éreznénk, hogy ez elemében sérti az emberi mivoltunkat és a méltóságunkat. Ugyanez történik most a civil szervezetekkel."

Az interjú teljes terjedelmében az alábbi linken olvasható:

Index.hu: Ez a zsarnokság logikája

Legolvasottabb bejegyzések