ekint embléma

A plakátrongálásról a polgári engedetlenségről

elemzés 2017-06-02 | Eötvös Károly Intézet Fb Sharing

Az EKINT válasza Lovas István, a Magyar Hírlap újságírójának kérdésére.

Lovas István 2017. május 31-én az alábbi kérdéssel fordult az EKINT-hez:

"T. Cím!

Legyenek olyan szívesek válaszolni a következő kérdésre:

Amennyiben valamikor a mai ellenzékből egy párt/koalíció alakíthat kormány, és annak a plakátjait elcsúfítják, abban az esetben is azt megengedhető polgári engedetlenségnek fogják tartani, vagy azt mondják e kérdés akkori feltételekor, hogy "a két eset" (mármint az Önök által ma ezt megengedhetőnek tartó és az akkori) nem vehető egy kalap alá?

Válaszukat nem csak nyilvánosságra szeretném hozni, de azt a jelzett jövőbeli aktuális esetben újra nyilvánosságra hozni.

Üdvözlettel,

Lovas István
Magyar Hírlap"


Az EKINT válasza:

Tisztelt Lovas István!

"A hazug, illegitim és önfejű kormányzati politikára az emberek nyílt és rejtett ellenállással válaszolnak. Az ellenállás rejtett útjait alaposan kiismerte Magyarország a Kádár-rendszer éveiben. Adóelkerülés, szürke- és feketegazdaság, korrupció, csendes munkalassítás. A nyílt ellenállás formáit is ismerjük az elmúlt tizenhat évből és a nyugati demokráciák példáiból: sztrájkok, tüntetések, útlezárások, engedetlenségi mozgalmak.”

Ha ismerősek lennének a fenti harcos szavak, azokat nem az Eötvös Károly Intézet közleményeiben olvashatta, hanem a Magyar Nemzetben jelentek meg 2006-ban, Orbán Viktor tollából. Az általa is képviselt kormányzati álláspont azóta jócskán megváltozott.

Ellentétben az EKINT és munkatársai véleményével, akik az elmúlt másfél évtizedben számos, a polgári engedetlenségről, a véleménynyilvánítás határairól és a szimbolikus beszédről szóló elemzést publikáltak, de ezekben ilyen hosszú időn keresztül sem talál ellentmondást, a polgári engedetlenséggel kapcsolatos álláspontunk is állandó. Egyetlen szövegünkben sem olvashat olyat, hogy a polgári engedetlenség megítélésének bármi köze lenne ahhoz, hogy a mindenkori kormányzat éppen bal- vagy jobb oldalról került hatalomra.

Az Ön által felvetett konkrét kérdéssel, a kormányzat gyűlölködő plakátjainak megrongálásával kapcsolatban szíves figyelmébe ajánljuk Majtényi László és Somody Bernadette tanulmányát a 2015. szeptemberi Mozgó Világból, valamint az intézet által publikált közleményeket és álláspontokat, amelyeket megtalál az alábbi linkeken:

Emellett az EKINT korábban is megszólalt hasonló kérdésekben, például 2008-ban az erőszakba torkolló tüntetések kezeléséről, 2009-ben pedig a szólásszabadság védelmében publikáltuk téziseinket, ezeket az írásokat is érdemes lehet forgatni.

Eötvös Károly Intézet

2017. június 2.

(Kép forrása: Hvg.hu)

Legolvasottabb bejegyzések