ekint embléma

Az EKINT polgári engedetlenségről szóló konferenciája a sajtóban

sajtó 2017-07-05 | Eötvös Károly Intézet Fb Sharing

Válogatás a sajtómegjelenésekből az EKINT 2017. július 4-én tartott polgári engedetlenségről szóló gyorskonferenciája kapcsán.

Az Eötvös Károly Intézet 2017. július 4-én (kedden) gyorskonferenciát rendezett a polgári engedetlenségről és a civil törvény bojkottjáról az Átrium Film-Színházban.

A konferenciát Majtényi László (az EKINT elnöke) nyitotta meg és moderálta. Miklósi Zoltán (EKINT) a polgári engedetlenség politikai filozófiai megalapozásáról, Misetics Bálint (aktivista, szociálpolitikus) az erőszakmentes ellenállás társadalmi-politikai szerepéről, Somody Bernadette (EKINT) a polgári engedetlenség jogi megítéléséről beszélt. Ezután pedig a civil törvénnyel szembeni ellenállást választó civil szervezetek képviselői, Pardavi Márta (Magyar Helsinki Bizottság), Szabó Máté Dániel (TASZ) és Léderer Sándor (K-Monitor) szólaltak fel. Az eseményre Trócsányi László, igazságügyi minisztert is meghívtuk, de elhárította a meghívást.

Az EKINT konferenciáját megelőző nyílt levélről ezen a linken olvashatnak bővebben.


"Ha nem védjük meg a kormányzat által eltakarítani kívánt jogvédőket, akkor nem lesznek olyanok, akik a jogainkért küzdenek!" - Majtényi László a konferencia kapcsán kedd este az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Mészáros Antóniával beszélgetett.

"A polgári engedetlenség mit írott jog ugyan tényleg nem létezik – ahogy ezt Orbán Viktor is állította – ám valóságban a bírói jogalkalmazás nagyon is figyelembe veszi a polgári ellenállást, mint a politikai szólásszabadság egyik formáját. Egy ilyen perben a bíróságnak kötelessége értelmezni a jogszabályt -így lesz majd a civil törvénnyel is – így kötelessége elküldeni azt alkotmánybíróságnak. „Egy ilyen procedúra végén nem születhet jogkorlátozó döntés A polgári engedetlenség ilyenformán egy eszköz, ami korrigálja a jogalkotó által elkövetett hibát." - idézte Somody Bernadette-et a Népszava cikke.

Az eseményt a Kettős Mérce élőben közvetítette, felvételük itt megtekinthető.

"Hogyhogy te még szabadlábon vagy? – kérdezgetik nevetve külföldön, és nekik is egyértelmű, hogy célpont lett a magyar civilekből" - idézte Pardavi Mártát címében a 444.hu beszámolója.

Legolvasottabb bejegyzések