ekint embléma

Az egyetemi demokráciához a komplettált ételeken keresztül vezet az út?

álláspont 2018-01-09 | Eötvös Károly Intézet Fb Sharing

Először elutasította az MVM, majd a komplettálási receptkönyv után már támogatta az Egyetemi demokrácia projektet.

Először még nem tudta a társadalmi felelősségvállalási politikájába illeszteni az egyetemi demokrácia támogatását a Magyar Villamos Művek (MVM), de értékelve az Eötvös Károly Intézet szarkazmusát, a Komplettált ételek kézikönyvének kiadására vonatkozó támogatási kérelmünk kapcsán végül megítéltek pénzt az Egyetemi demokrácia projektre – igaz, a CÖF komplettálási büdzséjének mindössze 0,2 százalékát, összesen egymillió forintot.

Az EKINT 2017 júliusában ötmillió forintos támogatás iránti kérelmet nyújtott be az MVM-hez. Az EKINT-nek a CÖF-nek juttatott támogatás 1%-ára lenne szüksége az Egyetemi demokrácia projekt megvalósítására, amely az egyetemi hallgatók demokratikus értékek iránti elkötelezettségét kívánja megerősíteni. Az MVM az EKINT pályázatát első körben, 2017 szeptemberében elutasította.

Tájékoztatásuk szerint ennek oka az volt, hogy az MVM egy egyetemi demokráciával foglalkozó programot nem tud a társadalmi felelősségvállalási politikájába illeszteni. Az EKINT ezt követően úgy döntött, hogy az MVM társadalmi felelősségvállalási politikájához messzemenőkig illeszkedő új ötlettel áll elő. Mivel értesülésünk szerint a CÖF az intézetünk által kért támogatás több mint százszorosából gazdálkodva tartotta meg a „komplettált egészséges ételek – élelmiszerek” bemutatóját Bujákon, az EKINT elkészítette és 2017 októberében közétette saját recepkönyvét a komplettált ételekről, majd ezzel újra pályázott az MVM-nél.

Úgy tűnik az MVM meggondolta magát és átértékelte korábbi döntését, mert tavaly decemberben arról tájékoztatta az EKINT-et, hogy egymillió forinttal, azaz a CÖF-nek juttatott támogatási összeg kevesebb, mint 0,2 %-ával mégis segíti az egyetemi demokrácia ügyét. Az EKINT a támogatási ajánlatot elfogadta: a kapott pénzt az egyetemisták demokratikus nevelésére szolgáló programjára, azaz arra fordítja, hogy a felnövekvő generáció tagjai tudatos, aktív, a demokratikus értékek mellett elkötelezett, a propagandával szemben immunis, tájékozott polgárrá váljanak. Az EKINT az egyetemi demokráciával foglalkozó programja teljeskörű megvalósításához szükséges további forrásokat jelenleg is keresi.

Legolvasottabb bejegyzések