ekint embléma

Magyar civilek Putyinékkal szemben lépnek fel Strasbourgban

hírek 2017-08-25 | Eötvös Károly Intézet Fb Sharing

Veszélyes, Magyarországon is terjedő orosz minta ellen lép fel az Eötvös Károly Intézet más civil szervezetekkel együtt a strasbourgi bíróságon.

Az orosz civileket külföldi ügynökökként beállító 2012-es törvény ellen tiltakozva orosz civil szervezetek még 2013-ban fordultak a strasbourgi emberi jogi bírósághoz. A nagy jelentőségű perhez most „beavatkozás” formájában csatlakozik az EKINT a Magyar Helsinki Bizottság, a Társaság a Szabadságjogokért, a Transparency International és az Átlátszó.hu szervezetekkel együtt. Kérelmünket kedden postáztuk az Emberi Jogok Európai Bíróságához.

A most beadott, az orosz civilellenes törvényt megtámadó közös beavatkozással hangsúlyozni kívánjuk, hogy Putyin illiberális állama és intézkedései veszélyes mintaként szolgálnak Európának. A rossz ötletek könnyen terjednek az illiberális államok között: az orosz minta – a magyar mellett – már Kirgiszisztán, Tadzsikisztán, Kazahsztán, Örményszország, Bosznia és Hercegovina, valamint Macedónia kormányait is megihlette. Legutóbb pedig Törökországban tartóztattak le hat civil aktivistát annak vádjával, hogy terrorista csoportokat támogatnak.

A magyar civilellenes törvény is az orosz mintát viszi tovább. Bár széleskörű hazai és nemzetközi tiltakozást váltott ki a magyar jogszabály elfogadása és életbe lépése, a visszavonására eddig nem került sor. Így tehát hazánkban is életben van egy olyan „ukáz”, ami alapján civil szervezeteknek regisztrálniuk kell(ene) magukat, és 7,2 millió forintnyi külföldi támogatás felett feltüntetni, hogy külföldről támogatják őket. Az ilyen törvények diszkriminatívak és szükségtelenek egy demokratikus társadalomban. 

Az intézkedések arra az ősi ösztönre játszanak rá, hogy az emberek félnek az ismeretlentől és bizalmatlanok a számukra idegen emberekkel, kultúrákkal szemben – olvasható a beadványban. A civilek megbélyegzése nem csupán azt jelenti, hogy megnehezítik vagy ellehetetlenítik őket, de az általuk képviselt emberek jogai is sérülnek.

A többi beavatkozó civil szervezettel együtt abban bízunk, a strasbourgi bíróság kimondja, hogy az orosz civilellenes törvény ellentétes az alapvető emberi jogokkal, és precedens értékű döntése az orosz mintát követő többi ország civiljei számára is biztosítja a nemzetközi jogorvoslat lehetőségét.

Beavatkozást olyan perekben nyújthatnak be magánszemélyek, cégek, civil szervezetek vagy akár államok is a strasbourgi bírósághoz, amelyek számukra lényeges területet érintenek. A bíróság csak azokat a beavatkozásokat fogadja be, amelyek fontos érveket tartalmaznak, vagy valamilyen módon érintett szervezetektől származnak. A beavatkozók az álláspontjukat kifejthetik az ügyről, s azt a bíróság – ha lényegesnek és meggyőzőnek találja – az ítélkezés során figyelembe veszi.


Az angol nyelvű beadvány itt olvasható:

Intervention concerning the case ECODEFENCE and others against Russia and 48 other applications


Kép forrása: Alexsey Druginyn/AFP/Getty Images


Legolvasottabb bejegyzések