ekint embléma

Politikai pedofília: a választási bizottsághoz benyújtható kifogás-mintát készített az Eötvös Károly Intézet

álláspont 2018-03-04 | Eötvös Károly Intézet Fb Sharing

A kifogás-mintát bárki használhatja, aki ilyen esetet akar jelenteni

A gyerekek pártpolitikai célú felhasználása elterjedt jelenség, a politikusok díszletként használják a gyerekeket saját maguk és pártjuk népszerűségének növelésére. Kampányidőszakban egyre gyakrabban látogatnak el iskolákba, óvodákba és képeket, videókat tesznek erről közzé közösségi oldalaikon, vagy jelenik meg a sajtóban róluk ilyen jellegű hír. Az Eötvös Károly Intézet (EKINT) ez ellen a jogsértő gyakorlat ellen szeretne fellépni azzal, hogy egy bárki számára használható, a választási bizottsághoz benyújtható kifogás-mintát készített az ilyen esetek bejelentésére.

A beadvány az egyik legtipikusabb esetre alkalmazható változtatás nélkül: arra, amikor politikus óvodai, iskolai felügyeleti idő alatt találkozik gyerekekkel és a látogatásról képeket oszt meg közösségi oldalán, úgy, hogy a szülők nem adtak ehhez hozzájárulást, illetve hozzájárulásuk nem volt önkéntes és tájékozott. Ha érintett szülő vagy bárki más ilyen esetet tapasztal a kampányidőszakban, akkor kifogást nyújthat be a választási bizottsághoz kérve, hogy állapítsák meg: a gyerekeket díszletként felhasználó politikus megsértette a választási eljárásra vonatkozó jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás elvét.

- Az ugyanis, hogy egy politikus ellátogat az iskolába, óvodába, illetve felügyeleti időben találkozik gyerekekkel, és erről képet hoz nyilvánosságra, nem része közfeladata ellátásának.
- A gyerekekről készült képmás készítéséhez és felhasználáshoz szükség lenne szülői hozzájárulásra, aminek az önkéntes megadása az óvodában és iskolában szinte kizárt.

- A köznevelési törvény tiltja a pártpolitizálást az oktatási intézményben. E tilalmat is megsérti a politikus, amikor felügyeleti időben találkozik gyerekekkel.

A kifogás mellé készítettünk egy segédletet is kérdezz-felelek formában.

Legolvasottabb bejegyzések