ekint embléma

Közlemény Szabó Máté ombudsman nyilatkozatáról

álláspont 2009-04-03 | Eötvös Károly Intézet Fb Sharing

Nyilatkozata következtében úgy tűnik az ombudsman az intézmény lényegét a többség jogainak védelmezésében látja a kisebbséggel szemben.

Az Eötvös Károly Intézet az állampolgári jogok országgyűlési biztosának a tegnap nyilvánosságra került nyilatkozata után úgy tekinti, hogy amíg Szabó Máté tölti be ezt a tisztséget, nincs a Magyar Köztársaságnak általános ombudsmanja.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának az etnikai meghatározottságú bűnözésről szóló nyilatkozata amellett, hogy elfogadhatatlan megfogalmazásban elfogadhatatlan gondolatokat tartalmazott, arról is árulkodott, hogy az ombudsman az intézmény lényegét a többség jogainak védelmezésében látja a kisebbséggel szemben. A nyilatkozat így nemcsak azt teszi nyilvánvalóvá, hogy olyan embert választott az Országgyűlés e tisztségre, aki téves általánosításokkal embercsoportokat bélyegez meg, hanem aki azzal sincs tisztában, mi az ombudsmani alapjogvédelem funkciója, hogy a feladata az egyének jogainak a védelme, és nem látja, hogy a mai szétzilált társadalomban fokozott felelőssége is van. 

Szabó Máté nézeteinek nemcsak a FigyelőNetnek adott interjújában, hanem pár nappal korábban az ATV Pont 7 című műsorában is hangot adott. Az utóbb kiadott közleménye csak az interjú címét vitatta, a szájából elhangzott mondatokat nem, és bár a rasszizmust elítélte, saját ilyen tartalmú nyilatkozatait nem vonta vissza. Az utóbb kiadott szépítő közlemény így nem változtat álláspontunkon.   

Őszintén reméljük, hogy a hazai alapjogvédelem egyik legfontosabb intézményi garanciája a következő biztos hivatalba lépésével újra működőképes lesz, addig azonban azzal kell együtt élnünk, hogy szünetel az ombudsmani alapjogvédelem.


Szabó Máté Dániel
igazgató


Az ombudsman nyilatkozata itt olvasható el, illetve tekinthető meg:

Legolvasottabb bejegyzések