ekint embléma

Nix ugribugri és nix összevissza mászkálás

álláspont 2015-09-14 | Eötvös Károly Intézet Fb Sharing

A pártelnök elgurult – az Eötvös Károly Intézet megfejti a javaslatot

Új lapot nyitott az ökopárt. Ez azért különösen érdekes, mert az alkotmányosságot, az alapvető jogokat a politikai arénában az LMP a napi küzdelmekben feltűnő és tiszteletreméltó következetességgel képviselte. Eddig.

A pártra jellemző innovatív problémakezelés elérte az alapvető jogokat is. Ezen a langyos hétvégén Schiffer pártelnök a kamerák kereszttüzében oldotta meg a menekültválságot. Némi garázsmecsetezés mellett azt követelte, hogy a nemzeti minimum keretében a magyar állam végre tekintsen egyenlő méltóságú személynek minden menekültet, és – nyilván ennek keretében – a huzamosabb ideig itt tartózkodó menekült embereket lássa el eltávolíthatatlan nyomkövető eszközzel.

Nem könnyű a javaslat két elemének összhangját megtalálni.

Az egyenlő méltóságot emlegető pártelnök csakis arra gondolhatott, hogy a menekülteken kívül a Magyarországon tartózkodó minden honos vagy külföldi személyt ugyancsak el kell látni nyomkövető bilinccsel. Szűnjön meg a rendetlenség, az állam végre tudjon! A javaslat nem mellesleg a közpénzek hatékony felhasználását is szolgálja. Szükségtelen lesz például az az ugyancsak szép állami terv is, amely a jövő évtől minden magyar állampolgár fényképét egyetlen adatbázisba rendezi és az egyéb nyilvántartásokat kezelő hatóságok számára elérhetővé is teszi. A további előnyök szinte felsorolhatatlanul számosak: elég, ha csak a határozatok kézbesítésének egyszerűsödésére gondolunk, vagy arra hogy a személyek körözésére költött közpénzek szempillantás alatt feleslegessé válnak.

Azzal az ósdi dünnyögéssel, hogy a pártelnök álmodta új világ az emberek egyenlő méltóságának kissé alacsony szintjét jelentené, nem kell foglalkozni.

Legolvasottabb bejegyzések