ekint embléma

Menekültügyi válsághelyzetben az ombudsman - A tájékozottság és az óvatosság határai

álláspont 2015-09-29 | Eötvös Károly Intézet Fb Sharing

Az alapvető jogok biztosa nincs a helyzet magaslatán a menekültügyi válsághelyzettel kapcsolatban.

Magyarország a rendszerváltás óta nem szembesült a menekültválsághoz hasonló emberi jogi krízishelyzettel. Korábban már utaltunk arra, hogy az érthetetlen módon hallgató alapvető jogok biztosának esetleg lennének feladatai ezzel kapcsolatban.

A követő napokban az ombudsman korábbi hallgatását megtörve nyilatkozott arról, hogy a menekültekkel szembeni bánásmód ügyében, noha egyelőre nem kíván előzetesen véleményt nyilvánítani, vizsgálatot folytat. Sőt, azután el is látogatott Röszkére. Ezt követően nyilatkozatot adott ki, amelyben nagy általánosságban szólt az emberiességi szempont fontosságáról.

Szeptember 23-án végül nyilatkozott is a Magyar Időknek. A nyilatkozatban a menekültek helyett folyamatosan bevándorlókat emlegető alapjogi biztos néhány kérdésben meglepő tájékozatlanságot árul el: "Látni kell, hogy egy olyan menekültügyi rendszerre zúdult rá a több százezres migránstömeg, ami évi 500–1000 bevándorlóra volt méretezve" – mondja. Valójában a hivatalos adatok szerint viszont a tavalyi évben is 42.777 volt Magyarországon a regisztrált menedékkérők száma, de 2013-ban is több volt húszezernél.

Az ombudsman a nem-cselekvés indokaként arra hivatkozik, hogy hivatala nem nyomozóhatóság. Valójában rendkívül erős vizsgálati eszköztárral, továbbá az alapjogokat sértő törvények alkotmányossági vizsgálatát kötelezően kiváltó jogkörökkel rendelkezik.

Ami a probléma általános szintjét illeti, Székely László szerint neki nem tiszte „bevándorláspolitikai kérdésekben állást foglalni, mert ez kormányzati felelősség”. Valójában az ombudsman feladata megvizsgálni minden olyan kormányzati politikát, cselekedetet és jogalkotást, amelyek az alapvető jogokat érintik. Továbbá minden jogszabályt meg is támadhat az Alkotmánybíróságon.

Amikor pedig konkrét ügyről, a röszkei incidensről kérdezik, ugyancsak nem lát tennivalót, noha a kormányzat emberei az alapjogi jogsértésekről egymásnak szögesen ellentmondó nyilatkozatokat tettek. Miközben az ombudsmannak, ha vizsgálni óhajtana, nemcsak a több száz szemtanú és a jelenvolt sokféle sajtós és felvételeik, hanem az igazság feltárására a rendőrség belső iratai és egyéb kormányzati információforrások is rendelkezésére állnak.

„Az én eszköztáram nem alkalmas arra, hogy nyomozást folytassak ez ügyben, ez nem is feladatom” – mondja.

Így tényleg nehéz.

Legolvasottabb bejegyzések