ekint embléma

Az Elektronikus Információszabadságról szóló törvény koncepciója

elemzés 2004-09-09 | Eötvös Károly Intézet Fb Sharing

Tanulmány az elektronikus információszabadság hazai megvalósításának lehetőségeiről.

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium megbízásából az Eötvös Károly Intézet 2003 őszén tanulmányt készített az elektronikus információszabadság hazai megvalósításának lehetőségeiről.

A tanulmány a külföldi példák és tapasztalatok bemutatásán és elemzésén túl foglalkozott az elektronikus információszabadságnak a magyarországi jogalkotásban és gyakorlatban fellelhető nyomaival: a kötelező elektronikus közzétételt előíró jogszabályok vizsgálatával, valamint az állami és önkormányzati szervek honlapjainak a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló elemzésével. A tanulmány azzal az igénnyel készült, hogy az információs jogok állapota és a hazai és nemzetközi joggyakorlat felmérésével meggyőző erővel mutassa be az elektronikus információszabadság törvényi szabályozásának a társadalmi-gazdasági viszonyok változása, az állampolgári jogok és kötelességek rendezése miatti szükségességét. 2004 júniusában a minisztérium azzal bízta meg az intézetet, hogy az előtanulmányok eredményeit felhasználva készítse el az elektronikus információszabadság megvalósulását szolgáló törvény szabályozási koncepcióját, amely alapján előterjesztés készíthető a jogalkotó számára a törvény megalkotására. Az Eötvös Károly Intézet a koncepciót az alábbi szakértőinek közreműködésével a megbízás szerint elkészítette.

Majtényi László - a szakértői munkacsoport vezetője,

Bártfai Zsolt,

Jóri András,

Miklósi Zoltán,

Polyák Gábor,

Simon Éva,

Szabó Máté,

Székely Iván,

Varga Ilona.

A koncepcióban felhasznált előtanulmányok elkészítésében a fentieken kívül Kerekes Zsuzsa és Szoboszlai Judit is részt vett. A koncepció az alábbi linkról letölthető.

Az Elektronikus Információszabadságról szóló törvény koncepciója

Legolvasottabb bejegyzések