ekint embléma

Az Eötvös Károly Intézet befejezte az igazságszolgáltatás és a nyilvánosság kapcsolatáról szóló vizsgálatát

elemzés 2010-04-12 | Eötvös Károly Intézet Fb Sharing

Az Eötvös Károly Intézet kutatásai az elmúlt években többször vizsgálták igazságszolgáltatás és a nyilvánosság kapcsolatát.

Az Eötvös Károly Intézet kutatásai az elmúlt években többször vizsgálták igazságszolgáltatás és a nyilvánosság kapcsolatát. Az igazságszolgáltatás nyilvánosságát a jogi környezet mellett a társadalmi és a technológiai változások is folyamatosan befolyásolják, a bíróságok számára pedig nehéz feladat a változó körülmények között megbirkózni a nyilvánosság támasztotta problémákkal. Az Eötvös Károly Intézet a napokban nyilvánosságra hozott, szociológiai kutatásokon is alapuló vizsgálatának összegző tanulmánya az igazságszolgáltatás hatékonyabb működése érdekében több javaslatot is megfogalmaz.

[A kutatás eredményeit összegző tanulmány az oldal alján letölthető.]

Az Eötvös Károly Intézet szerint az igazságszolgáltatás nyilvánosságában bármely elem elmozdítása, megváltoztatása a nyilvánosság és a működés egészére kihat. A szabályozásnak különös figyelemmel kell lennie a nyilvánosság eszközeinek egymáshoz való viszonyára.

Az intézet szükségesnek tartja az igazságszolgáltatási tájékoztatásról szóló egységes törvényi szabályozás megalkotását, amely a szervezet egészét és a nyilvánosság minden eszközét lefedné, egyúttal növelné az igazságszolgáltatás átláthatóságát is, valamint megszűntetné az eljárási törvényekben ma meglévő indokolatlan eltéréseket is. 

A tárgyalásokon a hang- és képfelvételek készíthetősége különösen fontos, mert a huszonegyedik századi médiafogyasztó közönség sokkal fogékonyabb a képi megfogalmazás  iránt, mint a korábbi korok publikuma. 

Kutatásunk arra hívta fel a figyelmet, hogy vannak olyan esetek, amikor a bírók úgy érzékelik, hogy munkájukat zavarja a hang- és képfelvételeket készítő sajtó jelenléte, mégis kevéssé alkalmazzák felvételkészítés zavaró hatásainak elkerülésére rendelkezésre álló szabályokat. A ma még hiányzó legjobb jogszabályi háttér mellett sem tud megfelelően működni a nyilvánosság, ha bírói kar fenyegetésként értékeli és érzi a nyilvánosság jelenlétét. A tárgyalás rendjét a sajtónak tiszteletben kell tartania. Az Eötvös Károly Intézet a megoldást mindazonáltal nem a tárgyaláson a felvételkészítést korlátozásában, hanem a bírák ezirányú képzésében és a tárgyalás rendjét biztosító szabályok megfelelő alkalmazásában látja. 

Véleményünk szerint a bíróságoknak a nyilvánosság tekintetében a korábbi gyakorlathoz képest kezdeményezőbben lenne indokolt fellépniük, azaz nem elszenvedni kell a nyilvánosságot, hanem élni vele.

Legolvasottabb bejegyzések