ekint embléma

Találtunk néhány milliárdot. Rendben és pontosan ütemezve fizeti az állam a Századvégnek azt, ami jár

álláspont 2012-10-16 | Eötvös Károly Intézet Fb Sharing

A Századvég-csoport az év első felében közel egymilliárd forintért készített közpolitikai tanulmányokat.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlése szerint a Századvég-csoport az év első felében közel egymilliárd forintért készített közpolitikai tanulmányokat, és a szerződés szerint elszámolható keretösszeg 99,67%-át felhasználta.

Az Eötvös Károly Intézet munkatársa – a TASZ-szal együttműködésben – közérdekű adatok megismerése iránt indított pert a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal szemben. A megismerni kívánt adatok olyan szerződés-teljesítésekkel függenek össze, amely alapján a Századvég-csoport 2012. február 23. és 2012. május 31. között, rendkívül rövid idő alatt végzett munkájáért, közel egymilliárd forint vállalkozási díjat kapott tanulmányírásért, tanácsadásért és hasonló szolgáltatásokért. Ha a vállalkozó hétvégén és minden munkaszüneti napon dolgozott, akkor is naponta kilenc és félmillió forint közpénzért tette ezt.

A per még nem ért véget, azonban az első tárgyaláson a minisztérium jogi képviselője által átadott irat szerint „A Századvég Konzorciummal kötött (…) szerződés 2011. évi 939.632.750.- forint összegű forrásából 2012. június 30-ig 933.695.905.- forint összeg került kifizetésre. A fennmaradó (ki nem fizetett) [összeg] 5.936.845.- forint.” A dokumentum (innen letölthető: Századvég tanulmányok lista) az egyes témák szerint lebontva tartalmazza továbbá a szolgáltatott tanulmányok, elemzések körülbelüli, átlagos terjedelmét is. A legjóindulatúbb számítás szerint is egy oldalnyi leírt tanulmányra 470.000 forint, egy szerzői ívre 9.500.000 forint jut. (Pontosabb számítás azért nem lehetséges, mert a minisztérium átlagos és körülbelüli terjedelmet adott meg.)

A minisztérium eszerint az első szerződéses periódusban felhasználható keretösszeg 99,37%-át kifizette a Századvég-csoportnak a tanulmányokért, elemzésekért. Az NFM és a Századvég-csoport közötti szerződés (pdf) szerint utóbbi összesen 2.673.255.425 forint vállalkozási díjért teljesít 2014 végéig állami megbízást, amely többletigények esetén akár 3.121.089.175 forintra is felemelhető.

Az arányokat példákkal is illusztrálhatjuk: Az emelés nélküli összeg is több annál, mint amennyit a 2012-es költségvetés az állam a kormánypártok és az ellenzéki pártok támogatására összesen fordít. Ez az összeg körülbelül megfelel annak a summának, amelyet idén a kormány összességében szán a költségvetésből a felsőoktatási intézmények hallgatóinak juttatásaira. Az Országos Mentőszolgálatra fordított központi költségvetési támogatás pedig ebből a pénzből ötször jönne ki.

Az NFM jogi képviselője a tárgyaláson azt állította, hogy az eddig közel egymilliárd forintért beszerzett tanulmányokat és elemzéseket a minisztérium nem kezeli, így kiadásukra nem kötelezhető. Azt viszont már nem tudta megmondani, hogy ki kezeli a dokumentumokat. A per folytatódik, érdekes fejleményeiről a közvéleményt tájékoztatjuk.


Legolvasottabb bejegyzések